IJsbreker

Posted in Nieuws | Comments Off on IJsbreker

Sint varen en ℜoet Pieten

DeoetPiet

2sint2016 1sint2016

 

 

 

 

 

 

 

 

Sint aan boord

3sint20164sint20165sint2016

 

 

 

 

 

Aanvang vaartocht

6sint2016

 

 

 

 

 

Afmeren aan Museum

7sint2016

 

 

 

 

 

Gepavoiseerd als SS.Spanje

gepavoiseerd1 gepavoiseerd2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s Loe Slik

Posted in Nieuws | Comments Off on Sint varen en ℜoet Pieten

Update Stoommachine Handboek

Dit keer heeft Frans het over de ejecteur en de injecteur aan boord van de Brunings. Zijn aanvulling is terug te vinden in Het Stoommachine Handboek onder Hulpwerktuigen; De lens- en voedingswater ejector.

Posted in Nieuws | Comments Off on Update Stoommachine Handboek

De Halve Maen in Amsterdam

halve-maen-scheepvaartmuseum

De replica Halve Maen ligt deze dagen in Amsterdam. Dit is de tweede replica van dit historische schip bekend van de reis van de zeevaarder Henry Hudson.

stelling-020Begin 1909 wordt op de Rijksmarinewerf in Amsterdam onder leiding van scheepsarchitect C.L. Loder en ingenieur E.J. Benthem begonnen met de bouw van een replica van de Halve Maen.
Het schip is een cadeau van de Nederlandse bevolking aan de stad New York die dat jaar het driehonderd-jarig jubileum van de reis van Henry Hudson viert.
In de zomer van 1909 wordt dstelling-021e replica aan boord van het vrachtschip SS Soestdijk van de Holland-Amerika Lijn naar New York gebracht, waar het veel bekijks trekt. In 1934 is deze replica verloren gegaan door brand.

halve-maen-hermitage

Op 23 juli 1988 wordt op de Snow Dock werf in Albany, de hoofdstad van de staat New York, de kiel gelegd voor een nieuwe, tweede replica van het VOC-jacht de Halve Maen. De initiatiefnemer van het project is dr. Andrew Hendricks. Zijn voorouders wagen in 1659 vanuit Barneveld de oversteek naar de Nieuwe Wereld. Hendricks wil met de bouw van de Halve Maen de aandacht vestigen op de zijn inzien wat ondergesneeuwde bijdrage van de Nederlandse kolonisten aan de geschiedenis van de Verenigde Staten.
De Halve Maen wordt gebouwd onder leiding van de ervaren scheepsarchitect Nick Benton, na uitgebreid onderzoek in zeventiende-eeuwse bronnen en grondige studie van de replica uit 1909.

De Halve Maen is op 16 december 2014 bij besluit van de gemeenteraad van Hoorn op basis van een bruikleenovereenkomst voor een periode van minimaal vijf jaar naar deze VOC-stad gehaald.

Veel meer info op de website van de Halve Maen Hoorn.

 

Posted in Nieuws | Comments Off on De Halve Maen in Amsterdam

Update

14 okt 2016; stoomhandboek onder dekwerktuigen: Roer, roerkoning, kwadrant

Posted in Nieuws | Comments Off on Update

Duplexpomp

handboeklogo

De Brunings heeft momenteel twee duplexpompen (algemene dienstpomp van het type Worthington) waarvan een in gebruik en een in reserve. Verleden jaar is de originele pomp door Loe gereviseerd en weer in de machinekamer geplaatst. De reservepomp is ook gereviseerd en in opslag. Al eerder is er onderhoud gedaan aan deze pompen. In 1970 aan een gescheurde klepkast en in 2001 is de toen in bezit gekomen reservepomp door Willem en Dirk gereviseerd. In het stoommachine-handboek heeft Frans een nieuwe pagina toegevoegd onder het hoofdstuk Het Hulpbedrijf, waarin de werking van de duplexpomp  wordt beschreven.

Posted in Nieuws | Comments Off on Duplexpomp

Dordt in Stoom 2016

De Stichting Dordt in Stoom is in 1984 opgericht met als doel het organiseren van stoomevenementen in Dordrecht.  Het bestuur bestaat geheel uit onbetaalde vrijwilligers.
Marco Westland de voorzitter van de Stichting Dordt in Stoom heeft dit jaar aangegeven dat het evenement steeds moeilijker te organiseren is en alleen kan blijven bestaan als er voldoende sponsors voor te vinden zijn. Laten we hopen dat er in 2018 weer zo’n prachtig evenement georganiseerd kan worden door en met van stoom bevlogen vrijwilligers.
DSC_6943

Foto: Stichting Dordt in Stoom – Per Bos vanaf de Fraternita van Imbarcazione Barone.

Foto’s bemanning

Posted in Nieuws | Comments Off on Dordt in Stoom 2016

Op weg naar Dordrecht

26mei201626mei2016b

Donderdag 9.00 uur, de Brunings net voorbij de Oosterdoksdoorgang, de schoorsteen gaat weer omhoog, langs de passengers terminal op weg naar “Dorth in Stoom”. De stoomcruise is begonnen!

Posted in Nieuws | Comments Off on Op weg naar Dordrecht

Vaartrips meivakantie

martinenleo

Posted in Nieuws | Comments Off on Vaartrips meivakantie

Kolen weer aan boord

Voor de publieks rondvaarten in de meivakantie zijn de benodigde kolen weer aan boord geladen.

Posted in Nieuws | Comments Off on Kolen weer aan boord