De Halve Maen in Amsterdam

halve-maen-scheepvaartmuseum

De replica Halve Maen ligt deze dagen in Amsterdam. Dit is de tweede replica van dit historische schip bekend van de reis van de zeevaarder Henry Hudson.

stelling-020Begin 1909 wordt op de Rijksmarinewerf in Amsterdam onder leiding van scheepsarchitect C.L. Loder en ingenieur E.J. Benthem begonnen met de bouw van een replica van de Halve Maen.
Het schip is een cadeau van de Nederlandse bevolking aan de stad New York die dat jaar het driehonderd-jarig jubileum van de reis van Henry Hudson viert.
In de zomer van 1909 wordt dstelling-021e replica aan boord van het vrachtschip SS Soestdijk van de Holland-Amerika Lijn naar New York gebracht, waar het veel bekijks trekt. In 1934 is deze replica verloren gegaan door brand.

halve-maen-hermitage

Op 23 juli 1988 wordt op de Snow Dock werf in Albany, de hoofdstad van de staat New York, de kiel gelegd voor een nieuwe, tweede replica van het VOC-jacht de Halve Maen. De initiatiefnemer van het project is dr. Andrew Hendricks. Zijn voorouders wagen in 1659 vanuit Barneveld de oversteek naar de Nieuwe Wereld. Hendricks wil met de bouw van de Halve Maen de aandacht vestigen op de zijn inzien wat ondergesneeuwde bijdrage van de Nederlandse kolonisten aan de geschiedenis van de Verenigde Staten.
De Halve Maen wordt gebouwd onder leiding van de ervaren scheepsarchitect Nick Benton, na uitgebreid onderzoek in zeventiende-eeuwse bronnen en grondige studie van de replica uit 1909.

De Halve Maen is op 16 december 2014 bij besluit van de gemeenteraad van Hoorn op basis van een bruikleenovereenkomst voor een periode van minimaal vijf jaar naar deze VOC-stad gehaald.

Veel meer info op de website van de Halve Maen Hoorn.

 

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.